Son yılların en büyük gişe başarılarına imza atan yapımlarından Recep İvedik serisinin üçüncü filmi, İstanbul Güngören ilçe gençlik meclisini kızdırdı.
Film’de Recep İvedik karakterinin sıklıkla vurgu yaptığı Güngörenliliği, ilçenin gençlik meclisini harekete geçirdi. Meclis üyeleri aldıkları karar ile Recep’i hemşerilikten azletti.
Aldıkları kararı sinema salonu girişinde açıklayan Meclis üyeleri; İvedik’in kaba ve nezaket kurallarından bihaber bir karkater olduğunu ve Güngören‘in bu karakterle anılmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.

Sanıyoruz ki bir sinema yapımına gösterilmesi gereken tepki yine sinema salonlarında olmalıdır. Sinema sektörünün son derece gelişmiş olduğu ülkelerde eğer bir filmi beğenmiyorsanız o filmi izlemez ve gişe rakamlarını düşük tutarak devamının çekilmesini düşündürücü kılarsınız. Oysa ki hemşerilikten azledilen Recep İvedik, her serisi ile gişede rekor denebilecek başarılara imza atan, televizyon ekranlarında tekrarları defalarca dönen bir yapımdır. Böyle bir yapımı eleştirmek için seçilen yöntem kimilerine göre doğru olsa da bize göre bu durum sadece bu filme bir miktar daha ilgi uyandırmaya yarayacaktır. Zira bu haberin duyulmasından sonra kimi potansiyel sinema seyircisi sırf bu eleştirilerin kaynağını merak ettiği için adı geçen yapımı izleyebilir. Bu durum da sizin eleştirdiğiniz filme daha büyük bir gişe rakamı yakalamasında yardım ederek, devam filmi için zemin hazırlayacaktır.
Kaldı ki bu sadece bir filmdir. Filmde konu edilen karakter gerçekte hiç var olmamış olabilir. Durumu bu çerçevede değerlendirmek sanıyoruz ki en mantıklı olanıdır.
Hollywood yapımlarına bakıldığında seks düşkünü bir rahip ya da sapık bir marangoz görmek gayet olasıdır. Örneğin yakın zamanda ABD’de gösterilen Smokin Aces 2 Assassins Ball (Tehlikeli Aslar 2) da bahsettiğimiz seks düşkünü bir rahip mevcuttur ancak bu filme hiç bir rahip çıkıp tepki göstermemiştir.
Sonuç olarak algısallığımızı bir miktar olgunlaştırmamızda fayda olduğunu düşünüyoruz. Bir filmde konu edilen karakter, rol gereği canlandırdığı meslek grubunu temsil edemez veya hemşerisi olduğu yöre insanları hakkında bir genelleme için baz alınamaz. Senarist veya senaristlerin kaleminden doğan bir hayali, ete kemiğe büründürmek veya o’nu bir temsilci gibi görmek veya göstermek tahmin ediyoruz ki yapılabilecek ciddi yanlışlardan biri olacaktır.
İlginizi Çekebilir










