Ankara da bir üniversite var bilirmisiniz?
15 Kasım 1956 da kurulmuş bir üniversite… Adı ODTÜ dünyanın bildiği adıyla METU. Şimdi sizleri ODTÜnün tarihçesini, kuruluş gayesini mezun ettiği olaylı (!) isimleri sıralayarak sıkmayacağım. Olaya sadece Üniversite konsepti ile yaklaşacağım.
Kendimde bir üniversite öğrencisi olarak (Gerçi biraz uzatmalıyım ama idare edin) az çok bu yapının içinde bulunduğumu düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz bu yapı terminolojik olarak “Bilim yuvası, özerk kurumlar” olarak adlandırılır ama Türkiye gerçekliğinde üniveristeler malesef ve malesef bu vasıflarını tam anlamıyla taşıyamamaktadır. Erki elinde bulunduran merciler üniversiteler ile kavgalı, üniversiteler üzerinden tabana mesaj verme gayretindedir. Peki neden? Ne isteniyor üniversitelerden?
Bir öğrencinin üniversiteye geliş amacı nedir? Cevap net: Ülkemiz öznesinde ETİKETtir. “Okumazsan sürünürsün” mantığıdır. Bu zihniyet üniversiteyi üniversite yapan öğrenci mantalitesini kökten revize etmiştir. Artık üniversite adaylarının büyük kısmı okumak istediği bölüme değil, puanının yettiği bölüme kanalize olmaktadır. Vasıflı, işini seven eleman yerine işini kanıtsamış eleman yetişmektedir.
İşte bu gerçeklikte kendisini sistemin kısır döngülerinden sıyırabilmiş nadir üniversitelerimizden biriside Orta Doğu Teknik Üniversitesidir. Bünyesinde yaklaşık, 750 öğretim & üyesi (Prof., Doç., Yrd.Doç.), 400 öğretim görevlisi, 1,400‘den çok araştırma görevlisi, 21.000‘i aşkın öğrenci barındıran ODTÜ. Adını uluslararası akademik çevrelerde duyurabilmiş saygın bir bilim merkezidir. Türkiye de yaşayan aklı selim her bireyin bu kurumdan duyacağı tek şey GURURDUR. Birilerinin “Gerekirse ODTÜ yü yıkarım” şeklinde çıkışlar yapmaları da düşündürücü ve üzücüdür. Bu ülkenin yıkmak yerine yapmayı konuşan bireylere ihtiyacı vardır.
Bugüne kadar 80 binin üzerinde mezunu olan ODTÜ, diğer bütün üniversitelerimiz gibi “yıkmak yerine yapmayı” benimseyen aydınlık beyinlerin yeşermesi için bu ülkeye ve insanlığa hizmet eden yegane saygın kurumlarımızdandır.
Unutmayalım ki zihniyetlerin yıkımı binalarınkinden daha zordur…
YazBuraya.com ODTÜ yü haklı davasında gönülden destekliyor.
İlginizi Çekebilir











günlerdir haberlerden uzak yaşıyorum. burda okudum ilk defa. sadece şunu diyorum , kim demişse halt etmiş. kimse bir b.. yiyemez. sen gel zaten dünya çapında az çok bir üniversiten var onu da kalk yık. gerçi beklenirde buna büyük tepki verilir bunu adları gibi biliyorlardır. öter öter susarlar.
üniversite konusuna gelince bende bir öğrenci olarak , dediklerine aynen katılıyorum. bölüm tercihi yaparken. – aaa ben insanları çok seviyorum doktor olacağım diyen birine henüz rastlamadım. ki sen nazik biçimini yazmışsın ben biraz daha kabasını yazayım para için en kabası mani için
ve kendimden biliyorum tercih yaparken – yok lan o bölümü bitirince aç kalırım. bu bölümde daha çok para var deyip tercih yaptım. gerçi öyle bir noktaya geldik ki artık 4 yıllık diplomam olsunda taştan olsun mantığına sahibiz. ulan bende de ne kuyruk acısı varmış susayım iyisi mi