Kapitalizm’in anavatanı ABD, şimdilerde Obama hükümeti’nin gündeme getirdiği yeni sağlık reformunu tartışıyor.
Irak’tan bir türlü çekilemeyen ve Guantanamo‘yu kapatma vaadini yerine getiremediği için seçmenlerinden yoğun eleştiriler alan Obama için bu reform, deyim yerinde ise “son umut” niteliğinde.
Obama eğer Amerikan senatosu’ndan onay alabilirse yaklaşık 31 milyon Amerikalıyı sosyal güvenlik şemsiyesi altına alarak, sigorta şirketleri altında ezilen ve küresel krizin de etkisiyle sağlık primlerini ödemekte zorlanan yurtdaşlarını korumayı amaçlıyor.
Ancak bu durum sanıldığı kadar kolay değil.
Kapitalizmin vatanı, doğası gereği halen iyi pirim ödeyene en iyi sağlık hizmetini sunmakta ve halkın büyük bir çoğunluğu özel sigorta şirketlerine ciddi primler ödeyerek sağlık harcamalarını garanti altına almaya çalışmakta.
ABD’nin sosyal güvenlik sistemi ne durumda?
Ülkede son açıklanan verilere göre nüfusun yaklaşık %15′lik kısmı hiç bir sağlık güvencesine sahip değilken, fakirlik sınırında olan yüzbinlerce Amerikalı da hükümet tarafından verilen onayla sağlık hizmetlerinden faydalanmaya çalışıyor.
Protestocular ayakta
Obama hükümetinin yeni sağlık reformu halk arasında da ayrışmalara neden oldu. ABD halkı’nın bir kısmı yeni reformun “Sosyalizm” koktuğunu savunurken, diğer bir görüş ise bu reform paketinin yeni vergiler doğuracağını iddia ediyor. Özellikle yıllık geliri 350 bin doların üzerinde olan zengin Amerikalılar için yeni vergilerin gündeme gelebileceği konuşulurken, bu durum bir takım çevreleri ciddi anlamda rahatsız etmişe benziyor. Zira Obama’nın destek mitingleri düzenlediği sırada yüzlerce gösterici de Washington’da reform karşıtı protestolara imza atmaya devam ediyor.
Yeni reform ne vaad ediyor?
Halihazırda 65 yaş üzeri vatandaşlara uygulanan medicare sistemi ve düşük gelirli aileler, çocuklar, hamileler ve belirli sakatlıkları olan kişilere sunulan avantajlar dışında Amerikan sağlık sistemi şu an tamamen özel bir yapıya sahip. Obama ve ekibinin önerisi ise bu özel yapının yanına bir de kamusal bir alternatifin oluşturulması. Bu sayede hem sigortasız ABD’li sayısı minimalize edilecek hem de sigorta şirketlerinin uyguladığı fahiş fiyatlandırmaların önüne geçilebilecek.
İlginizi Çekebilir











